Houtaantasters

Bestrijding van houtaantasters

Ongediertebestrijding Eemland verzorgt vanuit Amersfoort de verdelging van ongedierte dat hout aantast. Berucht in dit verband zijn houtwormen, deze voelen zich alleen thuis in droog hout en kunnen enorme verwoestingen aanrichten.

Bij het aantreffen van houtwormen is snel ingrijpen door ons aan de orde, om verdere schade te voorkomen. Zowel particulieren als aannemers en makelaars kunnen een beroep doen op onze dienstverlening op het gebied van de bestrijding van alle houtborende insecten in woningen en panden.

De bestrijding van houtworm kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van de soort houtworm en de plaatselijke omstandigheden. Zo kan er gekozen worden voor chemische middelen of petroleum, maar dit blijkt in de praktijk weinig effectief en wordt gerekend tot de huismiddeltjes.

Beter is het om de bestrijding over te laten aan een hierin gespecialiseerd bedrijf, welke de juiste kennis en middelen kan inzetten. Meestal wordt gebruik gemaakt van gas of gif en dit gebeurt dan op een veilige manier.

Niet alleen de houtworm heeft een slechte naam, maar ook de boktor geniet van een discutabele reputatie. Niet de boktor zelf voedt zich met hout, maar de larven kunnen enorme hoeveelheden hout aanvreten. Afhankelijk van de hoeveelheid larven is geen enkel houten voorwerp of constructie veilig voor de vraatzucht. De larven van de boktor hebben een voorkeur voor hout van naaldhoutsoorten als vurenhout en grenenhout.

Ongediertebestrijding Eemland heeft een ruime werkervaring als bouwkundig inspecteur van monumentale panden en beheerst dus alle kneepjes van het vak, waardoor u verzekerd bent van een effectieve aanpak van het probleem.

U kunt ons bereiken op telefoonnummer 06-47129425.

Waar wacht u nog op?

Gewone houtworm

De gewone houtworm komt zowel in loofhout als in naaldhout voor. De volwassen kever van de houtworm is tussen de 2,5 en 5 mm. Op het dekschild zijn rijen kleine puntjes te zien. Ideale leefomstandigheid voor de houtworm is 20-22 graden. Ontwikkelstadia van de houtworm: Eitjes 2-3 weken, larve ca. 3 jaar, pop 2-4 weken, kever 3-4 weken. De uitvliegopening van de houtworm, dat zijn de gaatjes die je in het hout ziet, 1-2 mm rond.

Ongediertebestrijding Eemland, gewone houtworm

Bonte knaagkever / grote houtworm

De grote houtworm komt vooral voor in de balkeinden van loofhout zoals, eiken, iepen of kastanje. De grote houtworm kever heeft donkerbruine dekschilden met geelachtige spikkels. De volwassen grote houtworm kever is tussen de 4,5 en 9 mm. Ideale leefomstandigheden enigszins vochtig en boven de 20 graden. Ontwikkelstadia van de grote houtworm: eitjes 2-8 weken , larve ca. 3 jaar, pop 3 weken, kever ca. 10 maanden waarvan 2 buiten het hout. De ontwikkelingsduur is korter naarmate het hout sterker is aangetast door houtrotverwekkende schimmels. Uitvliegopening , 2,5 - 4 mm rond.

Ongediertebestrijding Eemland, bonte knaagkever

Boktor

De boktor komt voor in naaldhout, vuren en grenen. De volwassen kever van de boktor is 10-25 mm. De boktor heeft een volledige gedaanteverwisseling . Ideale leefomstandigheid 28 graden en hoge luchtvochtigheid.

Ontwikkelingsstadia van de boktor: Eitjes 1-2 weken, larve 4-10 jaar , pop 2-4 weken, kever 2-4 weken. Het houtoppervlak is vaak rimpelig vanwege druk vanuit de boorgangen. De uitvliegopening van de boktor is 6-9 mm en ovaalvormig.

Ongediertebestrijding Eemland, boktor

Veranderlijke boktor

De kever van de veranderlijke boktor is geelbruin, rood of blauw-zwart van kleur en is 10-15 mm lang. De eitjes van de veranderlijke boktor worden in spleten van de bast van afgestorven bomen gelegd. De ontwikkeling van ei tot imago duurt ca. 2 jaar, en de larven knagen aanvankelijk gangen tussen de bast en het spinthout, daarna gaan zij wat dieper het spinthout in met onregelmatige gangen. Voordat de larve gaat verpoppen maakt hij een nestje, ook wel poppenwieg genoemd, zie afbeelding. Door te grote hoeveelheden hout voor de open haard in huis te hebben, kunnen deze veranderlijke boktorren door de hogere temperatuur binnen in redelijke aantallen eerder uitkomen. Zij zijn wel hinderlijk , maar zullen geen schade veroorzaken.

Ongediertebestrijding Eemland, veranderlijke boktor

Huiszwam

Huiszwam komt niet in de natuur voor en gedijt het beste bij een constante temperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid van 90-95%. Om te beginnen moet het naaldhout een vochtgehalte hebben van 30-40 %. Om voort te kunnen woekeren moet het minimum vochtgehalte in het hout 20 % bedragen. Huiszwam kan een droogte van meerdere jaren overleven om dan weer verder te gaan.

Ongediertebestrijding Eemland, huiszwam